Laddar Evenemang

« All Events

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Bokcirkelträff i Stockholm

1 december, 2022 @ 18:00 - 20:00

Årets bokcirkelbok är Eros begravning

Eros är en staty som går ett omilt öde till mötes i denna rafflande komedi. Den finns att läsa som e-bok på Litteraturbanken men den är också nyutgiven av det nya klassikerförlaget The Sublunar Society som har gett ut flera titlar av Hjalmar Bergman.

Romanen har en arbetsrättslig upptakt. Hur mycket flörtande på arbetstid kan en arbetsgivare tåla? Ägarinnan till Larsbo gård, fru Olga, har sett sin kammarjungfru nojsa med en torvarbetare och börjar fundera på hur mycket tid sådant tar. Hon räknar och räknar. Hon skriver en nationalekonomisk pamflett med arbetstiteln ”Har den moderna människan råd att älska?” Romanen får ett annat förlopp när kammarjungfrun försvinner. Det är 100 år sedan Eros begravning kom ut. Thomas Wedérus skrev en stor artikel i DN den 25 februari 2022 med anledning av jubileet och rubriken lyder Kärleksguden Eros fortsätter att härja i det moderna samhället. Även Malte Persson spinner på det arbetsrättsliga temat med utgångspunkt i Eros begravning i en artikel i Fokus 2013.06.07 Sextorka med arbetslinjen!

Eros begravning är en munter läsning som kan leda till mycket intressant bokcirkelutbyte. Vi har två bokcirkeltillfällen:

Bokcirkel i Stockholm den 1 december  kl. 18 hos Ingar på Fatburs Kvarngata 19 2 trappor (porttelefon Beckman Hirschfeldt) . Anmäl gärna att du kommer 070 404 66 12!

Hjalmar Bergmans Eros begravning 1922

Vad är det som händer i denna roman som utspelar sig på en enda dag? (Precis som Markurells i Wadköping och Farmor och Vår Herre)

På Larsbo ska Saradagen firas med stort kaffekalas.

Fru Olga Janselius född Willman sitter vid sitt fönster och ser sin kammarjungfru som sprungit ut under morgontoaletten för att samla grodspott för en revorm på sin matmors skuldra. Att hon i stället försvinner runt laduhörnet med en torvarbetare och syns inte igen på åtskillig tid – ja fru Olga tar tid med väckarklockan, 38 minuter och 14 sekunder, är själva utgångspunkten för att fru Olgas sedlighetsreform för personalen på Larsbo.

Förvaltaren schweizaren Casimir Brut har en annan inställning. Hans inhyrda torvarbetare måste få ha lite roligt också inte bara slita. Annars skulle han inte får behålla dem. Fru Olga ryser. Men hon ska genomföra sin nationalekonomiska plan – äntligen får hon vetenskapa liksom de lärda släktingarna här på Larsbo!

Fru Olga har sina skäl att vara lite sipp. Hon blev som 20-åring bortgift med och har levt tio år med vivören och snuskhummern Jan-Petter Janselius, som plågat henne med ekivoka historier och bilder med tarvliga dedikationer. Varje kväll uppenbarligen! Nu är han äntligen död. Mamman också.

”Nu hade det Willmanska blodet vaknat och ropade på siffror, iakttagelser, hypoteser, statistik framför allt statistik!”

Hon sitter vid sitt skrivbord. Hon hänger sig åt planer. Då ringde väckarklockan och i tumultet när hon ska hitta stoppknappen så slår hon sönder den stora urnan med en bild av Eros – en dyrbar antikvitet som Jan-Petter köpt för 10 000 franc i Paris. Väckarklockan hamnade utanför fönstret på gården och väcker upp alla.

”Det var morgon, det vara högsommar, det vara Saradagen!”

En efter en tittar ut och presenteras för läsaren: Brita Djurling Olgas systerdotter, Lotten Brenner värdinnans syssling och docent i anatomi. Doktor Karolina Willman och Betty Willman. Det sjätte fönstret öppnades av den fagra Lizzy med de svartaste, rikaste knollrigaste lockar som någonsin har skyddat stora och djupa kunskaper i fornnordiska språk. Sedan visar sig dagens namnsdagsbarn fröken Sara Schönthal, tante Sara utan släktband. Till sist öppnades fönstret ovanför fru Olga av Ludwig van Battwhyl: God morgon Olle! Olle var Olgas smeknamn ett påhitt av Jan-Petter. (Man kan spekulera kring detta.)

Ludwig förstör genom ett spratt fru Olgas tillfälle att hålla en liten föreläsning om sina planer på förändringar på Larsbo. Hon går in på rummet och gråter. Ludwig kommer för att säga förlåt. Olga berättar om den krossade vasen. Ludwig lovar att gräva ner skärvorna i trädgården. Han hinner inte röja undan förrän Casimir Brut knackar på dörren. Skärvorna läggs hastigt i ett skåp. Casimir är mycket kritisk till Ludwigs nära relation till Olga. Ludwig föses ut en annan väg.

 

I nästa kapitel anländer namnsdagskaffegästerna.

  • Damerna Theander i lånad landå
  • Generalagenten Moritz Schönthal generalagent för mekaniska sångfåglar
  • Fröken Alexander
  • Och i en lövad skrinda kommer prästen och hans äldste son och alla barn som kommit till honom med tre änkefruar. Barnen ger sig in i alla bärbuskar på Larsbo

Fru Olga har inte kommit ner än, hon och Casimir Brut är oroade över att Bolla inte kommit tillbaka. Någon har sett henne vid Spilleboda. Spilleboda var ett torp under Larsbo och där bodde den frireligiösa torparen och hans ”käring”. Torparen åtnjöt vissa privilegier sedan han omvänt Jan-Petter. Torpet hade också ett otrevligt rykte att vara behjälpliga med fosterfördrivning.

Fru Olga närmar sig nu kaffekalaset och alla reser sig upp utom tante Sara som skruvar upp en av generalagentens mekaniska fåglar som sjunger vackert.

Tre nätta flickor kommer med kaffebrickor.

Kalaset kan börja och så berättandet. Först ut är generalagenten Schönthal som berättar om Rabbinen och skräddaränkan.

En efter en följer historierna som ett pärlband, kortare från Ludwig, längre från damerna Theander. Fröken Alexander berättar om kärlekshatet mellan sina hämningslöst grälande föräldrar. Filemon och Baukis är historien om trohet in i döden.

Längst är den historia som Casimir Brut berättar om sin pappa den schweiziske kvarndrängen som dömdes för mord som kvinnorna försökte rädda genom fantasifulla försvar.

En av de uppvaktande fruarna föder drängens son, det är Casimir, men pojken upptas i hennes familj, hennes man blir pappa och hans uppväxt bygger på ständig lögn. Detta har präglat Casimir Brut till en sanningssägare.

När förvaltaren har berättat klart är det dags att hitta Bolla.

Torparen på Spilleboda och hans käring kommer upp till herrgården med en folkhop som vädrar blod. Folket anser att ryktet talar sanning att Olga och förvaltaren har något ihop och att Bolla kommit dom på spåren och därför undanröjts.

Spekulationerna kommer på skam genom att Ludwig hittar Bolla på vind i herrgården där hon sitter och bläddrar i Jan-Petters pornografiska blad.

Men predikanten bryr sig inte om Bolla utan han vill framföra sin hälsning från Jan-Petter på sin dödsbädd till Jan-Petters änka så att hon kan får utstå smälek. Men hänvisningen till bibeltexten som Jan-Petter angett skapar snarare försoning och Olga förlåter Jan-Petter. Och på det sättet kan ett nytt kapitel skapas. Jan-Petter hade i sitt testamente förordnat att Olga bara fick ärva Larsbo så länge hon var ogift. Gården går annars till Ludwig

Men gifter hon sig med förvaltaren – ja då behöver hon inte lämna Larsbo.

Men hur var det med Eros begravning? Ja det måste man läsa romanen själv för att få reda på!

 

Detaljer

Datum:
1 december, 2022
Tid:
18:00 - 20:00

Plats

Fatburs Kvarngata 19

Detaljer

Datum:
1 december, 2022
Tid:
18:00 - 20:00

Plats

Fatburs Kvarngata 19