På Spaning Efter Hjalmar och Stina i Bergslagen.

 Lördagen den 19 maj strax efter kl. 10 startade ett trettiotal Bergmanvänner  vår resa i abonnerad buss från Örebro och begar oss via Norra Kyrkogården, där vi stannar till vid Hjalmars och Stinas gravsten. Vi fick kaffe och bulle och tal vid graven.

Sedan bar det av till Lindesberg, dit det unga paret Stina och Hjalmar Bergman flyttade som nygifta. Arne Johnsson och Pär Bäckman är våra ciceroner här – Arne läste högt ur Fästmansbreven under blommande syrener, utanför den stora villan invid ån.

 

God lunch intog vi på hotellet, innan bussen förde oss vidare genom det vackra landskapet till Stadra, där Magnus Wetterholm tog emot. Vi fick se den vackra herrgården och höra om alla de fantastiska föreställningar som getts på Stadra teater. I sommar är det ju Agneta Pleijels version av Flickan i frack man ger tack vare tips från vår sekreterare Inger Hullberg efter fjolårets filmvisning av stumfilmen Flickan i frackpå Roxy i Örebro.  Vin och kakor i vår utflyktskorg.

 

Från Stadra ner till Nora, där vi installerar oss på våra rum och tar en liten paus innan det blir dags för festmiddagen, som serveras klockan 19 i Noras vackra och prisbelönade församlingshem intill kyrkan på Torget. Fru Markurell gestaltad av Anita König dök upp och berättade mycket anslående om herr Markurells död och till kaffet fick vi höra Astrid Lindén och Clas Thor glimtar ur Hjalmars och Stinas Bergslags-liv och om bergslagsromanen Mor i Sutre.

Söndag förmiddag träffades vi i solskenet under prunkande träd för Kaffe med Baffe. Sten Wistrand serverade Sju sorters kakor i form av sju nedslag i Hjalmar Bergmans produktion, mycket intressant.

 

Därefter återstod bara hemfärd  efter en fantastiskt välordnad utflykt i de vackraste av majdagar. Tack till vår utflyktskommitté: Inger, Sten, Arne och Pär!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *