Klockan 13.30 öppnas en grafikutställning i Skomakaregården Inspiration Hjalmar Bergman

Kära utställare! Ni vet vad glada vi är i Samfundet för att ni nappade på att göra en utställning inspirerad av Hjalmar Bergmans här i Wadköping!

Hjalmar Bergman var ingen novis när det gäller konst. När han som 18 åring tillbringade 4 månader i Florens var det för konststudier. Han hade förespeglat sin familj en framtid som konskritiker. Han lärde sig ”allt” som där var att veta genom att studera museerna, Uffizierna, kyrkorna, gallerierna.

Han rapporterade noga i breven hem om allt han såg.

”Mina konststudier bedriver jag med beudransvärd flit..”.. Här är för övrigt en sådan oerhörd mängd med konstprodukter att man nästan kan bli förryckt…”

En volym i Samfundets skriftserie handlar om Hjalmar Bergmans Florens Mitt hjärtas stad.  Kapitlet Ögats lust inleder Margareta Wirmark med en scen:

”Himlamodern, höljd i ljusblå slöjor utstrålade ett rent och kyskt behag. Hennes askblonda hår skimrade underbart.() Jesusbarnet satt i sin himelska moders knä nöjd och trygg. Hans glittrande svarta ögon betraktade med synbart välbehag dem som infunnit sig att önska honom välkommen”

Vi känner igen den klassiska framställningen av Heliga tre konumgar. Men visst är det fru de Lorches askblonda lockar som skymtar bak ljusblå slöjor, visst är det sonen med stort S den svartögde Johan Markurell som tronar i hennes knä. Det är ju en scen från julspelet i romanen Markurells i Wadköping, tydligt inspirerad av de tavlor  Hjalmar sett och studerat.

Bergmans sätt att beskriva människor fick näring just i bildkonsten. Vanligen skildrar han människor strikt utifrån, i gester, mimik och kroppshållning. Fysiska tecken berättar om människans inre liv, ” ett ögonkast, en huvudets böjning, en handrörelse, en kroppsställning, en suck, ett tonfall…”

Ni har gått andra vägen. Inspirerats av Hjalmar Bergmans texter till att skapa konst.

Det ska bli mycket spännande att se! Lycka till med utställningen!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *