Det ska vi fira på hans födelsedag den 19 september i Örebro med ett gediget program från gökotta vid graven till fest på hotellet på kvällen.

100-årsjubileet firades direktsänt i TV med Här har ni hans liv  Det fantastiska mötet mellan kända och okända i Hjalmar Bergmans värld. Idé och regi Vilgot Sjöman, manus Ulla Isaksson och Vilgot Sjöman.  Med skådespelare som Sven Lindberg (programledaren), Ingvar Kjellson (Tor Bonnier), Per Myrberg (clownen Jac), Olof Thunberg (Markurell), Björn Gustafson (Victor Sjöström), Claire Wikholm (assistent), Irma Christenson (Irma S:t Cyr), Berta Hall (farmor) och Yvonne Lombard (chefen fru Ingeborg)  Tyvärr finns programmet inte kvar men texten finns  med bilder i årsskriften för 1984.

I årsboken för 1984 finns en redogörelse för jubileumsåret. Och man måste säga att det firades ordentligt. I Örebro gav länsteatern en nyskriven pjäs om Hjalmar Bergmans sista dagar i Berlin Mitt hjärta har ingen sköld. Ett stipendium utdelades till Hjalmar Bergmans minne. Riksutställningar hade tagit fram en utställning, Skallra clown, skallra, som turnerade resten av året. Många teatrar i landet spelade Hjalmar Bergman, TV-teatern gav Farmor och Vår Herre och Herr Sleeman kommer. I juni var det premiär för Wadköpings aktörers uppsättning av Markurells i Wadköping under bar himmel. Radioteatern spelade Bergman och tidningarna uppmärksammade jubileet. Med mera med mera.
Erik Hjalmar Linder hade avslutat sin stora biografi om Hjalmar Bergman med den tredje delen Se fantasten. En fin intervju med Linder gjord av Tone Bengtsson 1983-09-15 som ligger på YouTube.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *