Kära medlem i Hjalmar Bergman Samfundet

 

I skrivande stund råder ännu sensommarvärme, men hösten nalkas sakta men säkert, och med den en ny säsong med Hjalmar Bergman och hans samfund.

Nu kan man få Hjalmar Bergman som bokstöd, en nykomling i serien författare som bokstöd, alla i formgivning av Jan Landqvist. Samfundet har köpt in 10 ex. att ha som gåva. Detta och alla andra bokstöd i serien kan köpas från Glansholms nätbokhandel för kr. 275 inkl. moms. Webbadress http://www.glansholm.se/antikvariat/bokstod.

Den 19 till 21 september reser 22 personer med Samfundet till Berlin, ett glädjande stort antal. Som ett slags förberedelse anordnades på ABF i Stockholm den 11 maj ett program om Berlin och Hjalmar Bergman med författaren Aris Fioretos och Samfundets Kerstin Dahlbäck. Bådas anföranden mottogs entusiastiskt av en stor publik, inemot 50 personer.

 

Inbjudan till kommande program
”Krumelurer i Hjalmar Bergmans värld” med Anita König söndag 11 oktober kl. 14. Entré 60 kronor. Café Grönlingen öppnar kl 13.  För mer information kontakta Järva Folkets Park 08-7520910 eller www.eggeby.se.

”Farmor och vår herre” på Stockholms stadsteater onsdag 21 oktober kl. 18.30
Vi har skaffat 25 biljetter på bra platser till denna föreställning på Klarascenen med den oförbränneliga Yvonne Lombard i titelrollen (se bild). Före föreställningen inbjuds vi till en pratstund med regissören Maria Löfgren kl. 17.45. Samling 17.30 i foajén. Skriftlig anmälan (helst e-post, alt. vanligt brev) till ordföranden, adresser se längst ned i detta brev. Gäster får medtas, i första hand familjemedlemmar; först-till-kvarn-principen gäller. Pris 350 kr. per biljett, 315 för pensionärer; den som är pensionär och vill ha det lägre priset måste uppge det i anmälan. Betalning i efterhand enligt senare meddelande.

”Hjalmar Bergman och inspelningen av Karl XII-filmerna (1925)” på Filmhuset måndag 23 november kl. 19
Hjalmar Bergman var en av de första författare som på allvar intresserade sig för nya medier som radio och film. Han skrev ett flertal radiopjäser och många filmmanus. Han största verk för filmen blev manuset till ”Karl XII” med Gösta Ekman i titelrollen, men inspelningen kantades av stora problem. Om detta berättar Tommy Gustafsson, filmvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö, och visar utsnitt ur filmen i F-salen på plan 5 i Filmhuset på Gärdet, Borgvägen 1–5; busslinjerna 72 och 76 till Filmhuset, 4 till Radiohuset, T-bana till Karlaplan, uppgång Valhallavägen (ca 750 m att gå). Ingen föranmälan.

”Dollar” på Fältöversten måndag 1 februari 2016 kl. 18.30.
SF-filmen ”Dollar” från 1938 är en bearbetning av Hjalmar Bergmans pjäs från 1926 med manus av Stina Bergman och i regi av Gustaf Molander. I rollerna i denna komedi återfinns bl.a. Ingrid Bergman, Georg Rydeberg, Tutta Rolf, Kotti Chave, Birgit Tengroth, Håkan Westergren och Edvin Adolphson. Samfundet vill med denna visning dels bidra till Ingrid Bergmans 100-årsjubileum, dels lyfta fram Stina Bergmans betydelse för spridning av den framlidne makens verk. Ingen föranmälan. Av upphovsrättsskäl är programmet förbehållet Samfundets medlemmar och deras gäster. Samfundet bjuder på kaffe och smörgås. Lokal: sal 6, Östermalms föreningsråd, Valhallavägen 148 (nära Värtavägen), buss 1 eller 4, T-bana Karlaplan.

Väl mött i Hjalmar Bergman Samfundet!

 

Peter A. Sjögren
Samfundets ordförande

Beckasinvägen 11
152 54 Södertälje
pasjogren@telia.com