Hjalmar Bergman på filmhuset

Hjalmar Bergman var en flitig manusförfattare, under stumfilmstiden skrev han bland annat manus tillsammans med Victor Sjöström.

”Jag får visst aldrig dö om jag skall hinna skriva ner alla de filmer jag har ämnen till”, lär Hjalmar Bergman ha yttrat. Flera av hans romaner har dessutom blivit film.

Cinemateket i Filmhuset i Stockholm visar i december två filmatiseringar och två filmer efter originalmanus av Hjalmar Bergman.

Serien inleds söndagen den 4 december klockan 18 med Hans Nåds Testamente i regi av Per Lindberg.

Filmen och hela serien introduceras då av Bengt Forslund och Hjalmar Bergman Samfundets medlemmar bjuds på såväl medlemskort i Cinemateket som biljett till föreställningen. För de följande föreställningarna är priset 65 kronor.

Program:

4/12 18.30 Hans Nåds Testamente (1940) (obs ändrad tid!)

Regi: Per Lindberg, Skådespelare: Olof Sandborg, Barbro Kollberg, Hjördis Pettersson.

Sverige, 35 mm, 1 tim 32 min

Per Lindbergs film efter Hjalmar Bergmans roman och pjäs (den andra efter Sjöströms stumfilm från 1919) om kammarherren och hans otåliga syster fick mycket beröm.

”Den är vacker, ursvensk och äkta Hjalmar Bergmansk. Den har fångat något av den friska bergmanska fabuleringen och den svenska sagostämningen kring ett svenskt slott, den svenska sommaren med humlesurr och lövsus som ingen taggtråd, ingen hård beredskapsnödvändighet kunnat jaga bort.” Larz i Stockholms Tidningen.

8/12 18.00 Markurells i Wadköping (1931)

Regi: Victor Sjöström, Skådespelare: Victor Sjöström, Pauline Brunius, Sture Lagerwall

Sverige, Tyskland, 35 mm, 1 tim 34 min

Sjöströms svenska come back, efter Hjalmar Bergmans roman om värdshusvärden som försöker köpa sin son en examen. ”Victor Sjöström hade lagt sin egen framställning av Markurell på ett mänskligt plan, som bjärt stack av mot den animala tolkning av rollen, som redan hunnit bli klassisk på svensk scen.” – Carl Björkman, Nya Dagligt Allehanda

10/12 14.00 Mästerman (1920) (obs ändrat datum!)

Regi: Victor Sjöström, Skådespelare: Victor Sjöström, Concordia Selander, Greta Almroth

Sverige, 35 mm, 1 tim 52 min

Avskydd pantlånare förälskar sig i renhjärtad flicka han tagit i pant till hennes spelande fästman kan lösa ut henne. Originalmanus av Hjalmar Bergman. ”Det är tur, att Mästermans roll omhändertagits av Victor Sjöström, denne förnämlige, djupt kunnige och djupt kännande filmskådespelare, den ypperste vi ha i landet.” – Märta Lindqvist i Svenska Dagbladet. Visningen ackompanjeras på piano.

Förfilm: Tagning Mästerman (1920)

Regi: Victor Sjöström, Sverige, 35 mm, 2 min

15/12 18.00 Vem dömer? (1922)

Regi: Victor Sjöström, skådespelare: Jenny Hasselquist, Ivan Hedqvist, Gösta Ekman

Sverige, 35 mm, 1tim 38 min

”Sällsamma äro sagorna om kärleken och döden.” Så lyder första raden i ”filmnovellen” Vem dömer? som omarbetades till manus av Bergman och Sjöström. Resultatet blev ett renässansdrama där ung kvinna anklagad för giftmord på sin åldrige make döms att gå igenom eld. Framgången bland utländska kritiker väckte Hollywoods intresse för regissören. ”Sjöström kan tygla massorna, ge dem liv, plasticitet och uttryck. Och själva eldprovet är överlägset iscensatt, särskilt i belysningshänseende ett mästerverk av regikonst.” – Dagens Nyheter. Föreställningen ackompanjeras på piano.

Välkommen till Hjalmar Bergman på Filmhuset!

Styrelsen