Efter årsmötet berättade tonsättaren Alfred Jimenez om arbetet med sin kammaropera Clownen Jac

”Jag föddes människa – jag levde clown – jag sålde mitt hjärta – jag dog fattig”. Operan Clownen Jac baseras på en av Hjalmar Bergmans mest kända romaner med samma namn. Detta är Bergmans avskedsroman, i vilken han kan sägas beskriva den mänskliga verkligheten bakom sin konst och villkoren för en konstnär i den moderna världen.

Clownen Jac var en av världens mest berömda scenartister. Han fruktade sina åskådare för att de skrattade åt hans ångest, och han fruktade sig själv som slog mynt av den. Jac upplever en skräck inför livet och förmår med stor effekt gestalta fasa i manegen, under publikens jubel och utan att de förstår att hans skräck är äkta. Operan är en skildring av världens mest kända clown som genom satir och djupt allvar når bortom publiken.

Kompositören Alfred Jimenez

Alfred Jimenez, född 1988 i Kiev, Ukraina, är en kompositör av nutida konstmusik och opera. Han tog våren 2015 sin masterexamen i komposition vid musikhögskolan i Malmö efter studier för professor Luca Francesconi. Under sin kandidatexamen vid musikhögskolan i Piteå studerade han komposition för Jan Sandström och dirigering för Petter Sundkvist och Erik Westberg.

Alfred Jimenez har arbetat med en rad olika professionella ensembler och orkestrar, bl.a. Norrbotten Neo, Kreutzer Quartet , Norrlandsoperans orkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Stockholms Blåsarsymfoniker och Kristijan Järvi med Baltic Youth Philharmonic. Alfreds musik har flitigt framförts både i Sver