”Frihet från vardagens vardagliga vardaglighet. Lotten Brenners ferier och Döden i Venedig.

Björn Meidal professor emeritus i litteraturvetenskap i Uppsala talade för en fullsatt sal på Timmermansgården den 22 april, om en av Hjalmar Bergmans mer okända romaner Lotten Brenners ferier från 1928.

I Hjalmar Bergman Samfundets litteraturcirklar har vi träffat på Lotten Brenner, denna originella docent i jämförande anatomi, i periferin i romanerna Flickan i frack (1924) och Eros begravning (1922) där hon ingår i ett gäng akademiska damer som på somrarna bor på Larsbo. Gården Larsbo tillhör den unga greven Ludwig von Batthwyl, kusin till Lotten och fästman till Katja Kock, flickan i frack.  

I Lotten Brenners ferier är Lotten huvudperson och skickas av sina akademiska vänner på badort på Ludwigs bekostnad. Rapportör hem till de sammansvurna är Johan Markurell. Meidal gav oss många ingångar till denna dubbelbottnade bok och jämförde den med Tomas Manns Döden i Venedig. Associationerna flödade och publiken fick inspiration att läsa och läsa om både Bergman och Mann. Tack för en fin föreläsning!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *