Hjalmar Bergman Samfundet

Medlemsblad 2018:1

Välkomna till vårens program.

Mars

Östgötateatern och Farmor och vår Herre med Marika Lagercrantz, i regi av Pontus Plænge har premiär i februari. Vi har bokat biljetter till söndagen den 11 mars kl. 16 i Norrköping. Vi träffar Marika och Pontus i cafét innan föreställningen där vi sammanstrålar klockan 15 i ett avskilt rum. Många har anmält sig, sista anmälningsdag är 8 februari. För att vara säkra på antalet biljetter ber vi även de som redan har anmält sig att skicka ett mejl till Ingar ingar.ibh@gmail.com eller sms:a 070 4046612 och bekräfta detta. Vi tänker beställa kaffe och räksmörgås (80 kr) till de som önskar och behöver också er bekräftelse på detta!

Vi tar oss till och från Norrköping på egen hand. Vissa har kanske plats i bil vilket också kan förmedlas till Ingar ingar.ibh@gmail.com

April

Årsmötet blir lördagen den 14 april i Örebro.  Årsmötet äger rum på Örebro länsmuseum kl 13.15. Dessförinnan, 12.15, kan de som anmäler sig till Inger exbru@hotnail.com äta gemensam lunch (119 kr) på restaurang Ingeborg på Engelbrektsgatan 20 mitt emot länsmuseet. Tåg går 10.14 från Stockholm.

Sedan får vi en premiär kl 14.30 på länsmuseet med rubriken Kungsköping versus Wadköping – Fredrika Bremer möter Hjalmar Bergman

Hjalmar Bergman Samfundet och Årstasällskapet för Fredrika Bremer-studier presenterar en dramatiserad dialog om sina respektive författare med utgångspunkt från Fredrika Bremers Hertha (1856) och Hjalmar Bergmans Vi Bookar, Krokar och Rothar (1912). Bägge är stadskrönikor och har nära kopplingar till Örebro. Dialogen är skriven av Gunnel Furuland, ordförande i Årstasällskapet.

Evenemanget sker i samarbete med länsmuseet och allmänheten är välkommen till detta celebra möte mellan dessa författare i gestaltning av Pär Bäckman som Hjalmar och Charlotta Åkerblom som Fredrika.

Tips

I anknytning till föreställningarna av Farmor och vår Herre kommer Malin Ullgren och Johan Hilton från Dagens Nyheter i Norrköping den 14 mars och i Linköping den 30 maj tala om Berättaren Hjalmar Bergman, i ett samtal om en man vars berättarkonst etsat sig fast i den svenska litteraturhistorien.

Vi vill också tipsa om en programserie Nyfiken på Hjalmar Bergman på Nora bibliotek med anledning av att Agneta Pleijel bearbetat Flickan i frack för Stadra teater med premiär den 6 juli. Biblioteket i Nora har tre Nyfiken på Hjalmar Bergman-kvällar klockan 18.30 med Anders Linder den 4 april, Agneta Pleijel den 10 april och den 18 april samtalar Sten Wistrand, Pär Bäckman och Arne Johnsson.

Pär Bäckman guidar Aktiva seniorer om Arkitektur och konst i Hjalmar Bergmans fotspår i Örebro den 25 april i Medborgarskolans regi. Tyvärr fullsatt, men det kan väl upprepas?

Maj

Den 19 – 20 maj åker vi på gemensam buss-och båtutflykt i Närke i Hjalmar Bergmans fotspår. Inger Hullberg, Arne Johnsson och Pär Bäckman planerar. Vi startar i Örebro på förmiddagen den 19 maj. Mer detaljer följer. Boka helgen!

6 juli – 5 augusti

Missa inte Flickan i frack på Stadra!

Söndagen den 19 augusti
Samfundet är med på Världens längsta bokbord på Drottninggatan i Stockholm.

Välkomna!       Ingar Beckman Hirschfeldt      070 404 66 12

Medlemsblad Hjalmar Bergman Samfundet oktober 2017
Välkomna till höstens program. 

Först ut är söndagen den 15 oktober kl. 13: Chefen fru Ingeborg

Hjalmar Bergman Samfundet och Timmermansgården inbjuder till ett samtal om romanen Chefen fru Ingeborg och andra starka kvinnoporträtt hos Hjalmar Bergman med litteraturprofessorn Kerstin Dahlbäck och kulturredaktören Malin Ullgren söndagen den 15 oktober kl. 13. Anita König (som var med i TV-serien) läser högt ur romanen. Vi kommer ha bokbord och tillfälle till fika och intressanta samtal. Chefen fru Ingeborg har kommit i många upplagor sedan den först kom 1924 och finns som e-bok. Teve-serien med Mona Malm ligger på SVT Play. Timmermansgården ligger på Timmermansgatan 46 i Stockholm nära Södra station och bussarna 66, 55 och 57

Den 11 november är det Litteraturens lördag på stadsbiblioteket i Örebro 11-17

Där har Hjalmar Bergman Samfundet ett program kallat Om Hjalmar – ett samtal om författaren och personen Hjalmar Bergman mellan Pär Bäckman, Erik Furumark, Arne Johnsson, Sten Wistrand klockan 12.00

Samfundet har också ett informationsbord på stadsbiblioteket.

Årets bokcirkelbok är En döds memoarer. Kerstin Dahlbäck inleder cirkeldiskussionen på Timmermansgården torsdagen den 7 december kl. 18. Boken diskuteras i Örebro den 12 december kl. 16 hemma hos Inger Hullberg, Järnvägstorget 9. Cirkeln är öppen för vem som vill.

I höst spelar Kronobergsteatern Clownen Jac med Eva Britt Strandberg i titelrollen. Låter väldigt spännande. Det finns en turnéplan på nätet.

Östgöta teatern och Farmor och vår herre med Marika Lagercrantz, i regi av Pontus Plaenge har premiär den 24 februari. Vi tänker boka biljetter till söndagen den 11 mars kl. 16 i Norrköping. Marika vill gärna träffa oss efter föreställningen och prata om pjäsen. Vi hoppas träffa Pontus Plaenge också. Meddela intresse snarast till Inger Hullberg exbru@hotmail.com

Årsmötet blir lördagen den 14 april i Stockholm. Programmet inte klart men blir säkert spektakulärt!

I maj åker vi på utflykt i Närke i Hjalmar Bergmans fotspår. Inger Hullberg, Arne Jonsson och Pär Bäckman planerar.

Tidigare i höst hände detta:

Vi firade Hjalmars födelsedag redan den 16 september. Drottningen var närvarande och Pär Bäckman framställde evenemanget livligt och roande för ett drygt 20-tal lyssnare, med intervjuer med Erik Hjalmar Linder och åskådare som tyckte högst olika om skulpturgruppen. Sedan fick vi höra utdrag ur pjäsen Sagan med Anita König och Agneta Ljung. Det var väldigt bra! På det efterföljande ”afternoontea” med härliga scones m.m. så fick vi också en fin bakelse som liknade skulpturen. Då passade vi på att till den duktiga kocken överlämna samfundets gåva till Hotell Borgen, en reproduktion av ett porträtt av Hjalmar

Bergman av konstnären Göran ”art Vargas” Lindgren, som styrelseledamoten Pär Bäckman skänkt till samfundet för att skänka vidare till Hotell Borgen.

 

För styrelsen

Ingar Beckman Hirschfeldt          070 404 66 12

Hjalmar Bergman Samfundet Medlemsblad 2017:2

Kära medlemmar tack för en intressant vår med Hjalmar Bergman och välkomna till en förhoppningsvis lika intressant höst!

Söndagen den 20 augusti klockan 11- 18

Vi kommer även i år ha ett bokbord på Världens längsta bokbord längs Drottninggatan i Stockholm Förra året regnade det förfärligt men det var ändå roligt och vi sålde böcker för 900 kr! Välkomna att besöka oss och om du vill stå bakom bordet hör av dig!

HjBS. Bokbordet aug -16[19799]

 

Vi firar ju alltid Hjalmar Bergmans födelsedag den 19 september. Inte alltid precis på dagen. I år blir det

Lördagen den 16 september kl 13 i Teaterfoajén på Örebro teater.

Rune_Rydelius_Vem_tror_på_sagor_här

Pär Bäckman har intervjuat skulptören Rune Rydelius och berättar om skulpturgruppen Sagan ”Vem tror på sagor här?” som står framför teatern och om dess tillkomst. Därefter läser Agneta Ljung och Anita König ur Hjalmar Bergmans pjäs Sagan. Vi avslutar med afternoontea på hotell Borgen för dem som så önskar, anmälan till Inger Hullberg, exbru@hotmail.com, eller 0706745660.

Söndagen den 15 oktober kl 13  Chefen fru Ingeborg

Malin Ullgren (DN) och Kerstin Dahlbäck samtalar om Chefen fru Ingeborg och andra starka kvinnoporträtt av Hjalmar Bergman på Timmermansgården på Söder i Stockholm. TV-serien Chefen fru Ingeborg med Mona Malm ligger på svtplay.se. Se den igen!

Den 11 november är det Litteraturens lördag i Örebro

Då hoppas vi engagera Sten Wistrand, Pär Bäckman och Arne Johnsson i ett fortsatt samtal om Hjalmar Bergman och också får ett föredrag av Hjalmar Bergman-kännaren Erik Furumark.

Årets bokcirkelbok är En döds memoarer som vi diskuterar i november/december både i Stockholm och i Örebro.

Glöm inte att gå med i Facebook-gruppen Hjalmar Bergman och hans vänner! Eller att kolla på vår hemsida. Där ligger nu en intressant artikel av Kerstin Dahlbäck! Där ligger också Måns Hirschfeldts presentation av Carl Fredrik Reuterswärd från programmet på Dansmuseet i våras

På årsmötet hade vi ett pangprogram också, då vi visade Flickan i frack med stumfilmspianist på biografen Roxy i Örebro. Salongen var fullsatt. På årsmötet valdes en ny styrelsemedlem Helena Cho Györki och vi avtackade Anna Wolodarski och Dan Danielsson revisor med varsitt bokstöd.

Ingar Beckman Hirschfeldt, ordf.

ingar.ibh@gmail.com, 070- 404 66 12

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *