Bok & Biblioteks logotyp

 

Kära medlem i Hjalmar Bergman Samfundet

Sommaren nalkas, och vi kan blicka tillbaka på en bra vinter- och vårsäsong och se fram mot en spännande höst.

Utgåvan av Hjalmar Bergmans brev är nu komplett. Utgivningen av del IV uppmärksammades med en liten högtidlighet på Bonniers Nedre Manilla den 19 februari och ett program på ABF i Stockholm den 20 mars. Boken kommer till hösten att ha distribuerats till alla medlemmar. Den 27 april var vi 19 samfundsmedlemmar och gäster som for till Norrköping och såg Östgötateaterns uppsättning av ”Swedenhielms” med Sven Wollter i huvudrollen.

Kerstin Dahlbäck med bukett och butelj  Utgivaren Kerstin Dahlbäck tackas på Manilla (foto Sonja Svensson)

Nedan presenteras den tidiga höstens program. Vi arbetar med några programidéer för senhösten, till vilka vi får återkomma i nästa utskick.

Från de medlemmar som ännu inte betalat årsavgiften emotser skattmästaren Clas Jackert betalning snarast. Ange noga namn på betalaren och även e-postadress om du inte gjort det tidigare. Avgifterna är 300 kronor för enskild medlem, 100 kr. för ytterligare boende på samma adress, 100 kr. för studerande samt 3 000 kr. för ständigt medlemskap. Plusgirokonto 60 07 82-7.

 

Filmkväll i Örebro den 18 september

Vi inleder hösten torsdag 18 september kl. 18 med en visning av tre novellfilmer ur Sveriges Televisions arkiv, presenterade och kommenterade av universitetslektorn och Samfundets mångårige styrelseledamot Sten Wistrand. Lokal: Föreningarnas hus, Slottsgatan 13, Örebro. Ingen föranmälan. Programmet blir ca två timmar långt inklusive kaffepaus. Obs. att av upphovsrättsskäl är evenemanget öppet endast för medlemmar och deras personliga gäster.

Kan ni bota mig, doktor (odaterad men säkert från 1960-talet) är en adaption gjord av Sven Lindberg efter en novell i samlingen Kärlek genom ett fönster från 1928. Pjäsen är i huvudsak en monolog, med Jan-Olof Strandberg i rollen som Patienten; regi Åke Falck. – Bakom masker (1974) är en tv-version av en radiopjäs från 1930. I rollerna Agneta Ekmanner, Frej Lindqvist, Olof Lundström och Lil Terselius; regi Lars Amble. – Kärlek genom ett fönster (1978) är en novell från 1925 adapterad för tv av Herbert Grevenius. Gertrud Fridh gör huvudrollen; regi Agneta Elers-Jarleman.

 

Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg 25–28 september

Som jag meddelade i förra medlemsbrevet deltar Samfundet för första gången på många år på bokmässan i Göteborg. I De litterära sällskapens avdelning delar vi monter B 08:80 med Delblancsällskapet. Vi har gemensamt anmält tre framträdanden på De litterära sällskapens scen. Lars Lönnroth talar om ”Hjalmar Bergmans USA och Sven Delblancs” fredag 26, kl. 12, Kerstin Dahlbäck skildrar Hjalmar Bergman som brevskrivare under rubriken ”Bakom masker” lördag 27, kl. 11.30, och Stewe Claeson berättar om Eremitkräftan, Sven Delblancs första roman, söndag 28, kl. 12. Tiderna är preliminära och kan komma att ändras.

Medlemmar i Göteborg, eller varifrån som helst i landet, som har tid och lust att ta några pass i vår monter är hjärtligt välkomna att höra av sig till mig.

 

Hemsida

Vår nya hemsida är nu lanserad men ännu återstår att fylla den med en hel del innehåll. Adressen är http://hjalmarbergmansamfundet.se. Här kan man läsa aktuella nyheter, diskussionsinlägg m.m. och se foton från och inbjudningar till evenemang. Snart kommer också fylligare information om Samfundet och om dess föremål, Hjalmar Bergman. Medlemmar och andra kan meddela sig med Samfundet, och man kommer att kunna köpa våra böcker via formulär på hemsidan. Som en följd av detta har vi stängt den gamla bloggen hjalmarbergman.blogspot.se för nya inlägg, men hela arkivet från bloggen har flyttats över till hemsidan.

Florensresan

som jag skrev om i förra medlemsbrevet har vi inte glömt, men den kan bli av först under 2015. Vi återkommer.

 

Kontakt

För ändringar av adress och andra kontaktuppgifter: sekreteraren Inger Hullberg, Järntorgsgatan 9, 703 61 Örebro, exbru@hotmail.com. För frågor om betalningar: skattmästaren Clas Jackert, Rosengårdsvägen 33, 186 33 Vallentuna, clas.jackert@gmail.com. Frågor om och synpunkter på verksamheten och allmänna frågor kan ställas till mig på adress Beckasinvägen 11, 152 54 Södertälje, e-post pasjogren@telia.com.

Skön sommar tillönskas alla medlemmar och på återseende i Hjalmar Bergman Samfundet i höst!

Peter A. Sjögren

Hjalmar Bergman Samfundets ordförande