Grattis till tre vinnare till julens FRÅGESPORT: Peter A Sjögren, Peter Appelros och Anne Wahlberg.

Här kommer rätta svaren:

A.Julspel hörde till traditionerna i Wadköping. Men vem var det som i Annalerna fick det här omdömet: ”Ett mera fulländat Jesusbarn hade aldrig uppträtt i Wadköping.”? Namnet på barnet?

Svar: Johan Markurell
B. I en av Bergmans romaner saluför en skrupelfri affärsman ett påstått undermedel mot en av tidens mest utbredda sjukdomar. Efter påståendet att en ”komplett sats” av botemedlet kostar 25 dollar att jämföra med en ”komplett likkista” som kostar 50 dollar avslutas reklambroschyren för medlet med följande fråga: ”vilketdera väljer Ni?”.  Vad heter romanen, vilken sjukdom handlar det om och vad är namnet på preparatet?

Svar: En döds memoarer, tuberkulos, tuberkulin

C. En ung släkting söker upp Jonathan Borck alias Jac Trabac i ”Clownen Jac”. Vilket är släktingens smeknamn? Och i vilken roman dyker titelpersonen först upp.

Svar: Benbé, Farmor och vår Herre. Halvt rätt för Sanna-Sanna även om det inte är direkt svar på frågan.

D. Vem har skrivit detta om Hjalmar Bergman i en av Samfundets skrifter: ”Jag välsignar barndomens leda. Jag tackar de långa söndagarnas gråhet och deras tröstlösa regn på fönstret för mer än jag kanske vet. För Hjalmar Bergman tackar jag för hans romaner som stod i vårt bokskåp och som blev lästa inte en utan två och tre gånger och kanske fler.” Vem är hon och vilken bok handlar sedan essän om?

Svar: Kerstin Ekman i Himmel, helvete och galenskap från 2004 om Vi Bookar, Krokar och Rothar

E. ”Vad han är? Han är jublande glad! Allt tog de ifrån honom: ära, berömmelse, arbetsvinst, förmögenhet, hem, lycka. Men hedern icke. Den bar han mellan sina händer, den bar han under sina ögon och släppte den icke. Bestulen blev han, stal icke. Förrådd blev han, förrådde icke. Till ett misslyckat geni gjorde ni honom, till en fåne, en tok. Men en glad tok, in i döden glad. Heder och glädje skiljs inte åt.” Vem?

Svar: Swedenhielm senior

F.”Saknar man moral så skadar man sig själv– har man moral så skadar man andra.” Vilken romanfigur säger detta?

Svar: Jac Tracbacs svarte grindvakt med det imponerande namnet Edgar Allan Fennimore Longfellow Harriet Bret Hart Whitman Irving kallar sig Longfellow och ger ”en lektion i modern psykologi” i Clownen Jac

G. ” Ty i Wadköpings annaler står antecknat att en bal utdansades i utvärdshuset Kupan den 10 juni och att rektor själv samt änkedomprostinnan Hyltenius voro balens beskyddare och garanter för dess höga moraliska halt.” Vilken roman?

Svar: Flickan i frack

 

H.” Hennes son strålade av dyster triumf och hon anade plötsligt, vad  komma skulle. Han sa: Löjtnant Louis de Lorche är förlovad med din fröken dotter Suzanne.” Vilken roman?

Svar: Chefen fru Ingeborg

I. ” Baronen tog stadiga tag i sängstolpen och i käppens krycka och reste sig långsamt. Tum för tum höjde sig den breda, korta, fyrkantiga överkroppen, allt under det ansiktet gjorde fruktansvärda miner. Baronen hade ovanligt långa ben. Nu skakade han dem i tur och ordning, nöp sig i de magra låren och började försiktigt sin vandring till arbetsrummet.” Vilken roman?

Svar: Hans nåds testamente

J. ” En väldig päls! Den dolde helt och hållet hans huvud och händer och den räckte ända ned till marken. Ett präktigt plagg i vinternatten fast kanske väl tung för den som irrat omkring timme efter timme.” Vilken roman?

Svar: Farmor och Vår Herre

K. ” Hon kom upp på vinden, läste gulnade visitkort på dörrarna och fann det rätta: Fru Elsa de Lorche f von Battwhyl. Hon knackade och öppnade och sa med ens till sig själv: Mitt ärende får vara.” Vilken roman?

Svar: Chefen fru Ingeborg

L. ” Och vid frukostbordet visade sig vår seger ännu tydligare. Onkel Bernhusen satt och stirrade framför sig, åt nästan ingenting och sa ingenting. Vi sutto också tysta. Först när vi skulle resa oss från bordet, vände sig baronen till Hannele och yttrade lågmält: Min kära krumelur , du och jag har stundom tvistat rörande möjligheten av övernaturliga tilldragelser. Jag vill säga dig, att jag inte längre är så säker på min sak som tillförne. Fråga mig ingenting. Men så är det.” Vilken roman?

Svar: Jag, Ljung och Medardus

M. ” På gårdsplanen valsade redan Belzebub med tre drängar och en rättare, Larsbos damer på trappan höjde och sänkte sina armar,              ropade och skreko och gjorde sitt bästa för att pigga upp det redan livliga djuret. Skjutande åt sidan framsträckta armar, gripande händer, sprang greve Ludwig ned på planen, fram till hingsten, upp i sadeln. Belzebub reste sig på bakbenen, damerna skreko Belzebub satte av och stormade nerför allén. Damerna gingo in, gräto och drucko kaffe. Vid pass en timme senare återvände Belzebub. Allena.” Vilken roman?

Svar: Flickan i frack

N. ”Glömt? Farmor?” Säger vem?

Svar: Jac Tracbac

O. ” Fru de Lorche borde till sist ha blivit lika ensam som sagans trilska och kitsliga frieriprinsessa. Visserligen deltog hon i sällskapslivet, dansade på slottet, gav själv middagar, drack te i biskopsgården, kaffe vid Klostergatan på tante Rüttenschölds födelsedag och tre namnsdagar samt fullgjorde alla de ceremonier som tillkommer fru de Lorche i Wadköping.” Vilken roman?

Svar: Markurells i Wadköping

P. ” /- – – / en märklig dag i staden Wadköpings annaler. Domkyrkotornets kajor upphävde gälla skri och höjde sig i snävrande kretsar högt över den gyllene tuppen. Dock inte alltför högt. Herr Markurell stod orörlig på utvärdshuset Kupans trappa och blickade ned på de rikligt dukade borden under linden, under glimrande papperslyktor mellan doftande björkar.” Vilken roman?

Svar: Markurells i Wadköping

Q. Johan Markurell finns förutom i Markurells i Wadköping i en roman och en novell. Vilka?

Svar: Lotten Brenners ferier och i novellen Herr Markurells död

R. Ludwig von Batthwyl i Flickan i frack finns också i två andra romaner och en film, Vilka?

Svar: Lotten Brenner ferier, Eros begravning och i filmen Dollar. En namne finns nämnd i Dansen vid Frötjärn men det är ju en annan tid.

S. Julia Körner f. Swedenhielm spelar också en roll i en roman och en film. Vilka?

Svar: Chefen fru Ingeborg och i filmen Dollar som Julia gift Balzar.

T. Lotten i Lotten Brenners ferier finns i flera romaner, vilka?

Svar: Flickan i frack och Eros begravning.

U. I filmen Dollar återanvänder Bergman flera av sina figurer. Vilka?

Svar: Katja Kock numera von Batthwyl med make Ludwig, Kurt och Julia Balzar, Paret Louis och Sussie Brenner har bytt namn från de Lorche.

V. Blenda i Hans nåds testamente dyker upp i ännu en roman. Vilken?

Svar: Som vuxen, gift med Per Hyltenius i Vi Bookar, Krokar och Rothar och även som barn i Jag Ljung och Medardus

W. Hjalmar Bergmans besök i USA och Hollywood innebar något av ett smärtsamt fiasko.  Han återvände 1924 slokörad till Europa men stannade i Paris och skrev en av sina mest älskade romaner.  Vilken?

Svar: Chefen fru Ingeborg

X. I Adolfsberg i utkanten av Örebro låg familjen Bergmans sommarhus Villa Fågelsång, där Hjalmar tillbringade många somrar som barn. I Adolfsberg låg även någonting annat som blev förebild för en av hans romaner. Vad åsyftas och vad heter romanen?

Svar: Hälsobrunnen som återfinns i Herr von Hancken

Y. Swedenhielms hade samtidig premiär på Dramaten i Stockholm och på Lorensbergsteatern i Göteborg (samma dag!). På Dramaten spelades Swedenhielm s:r av Anders de Wahl. Tre berömda INGMAR Bergman-skådespelare har sedan gjort rollen. Vilka då?

Svar: Olof Sandborg, Victor Sjöström, Max von Sydow och Jarl Kulle. (Det blev fyra…)

Z. Vem sade till Hjalmar Bergman ”Kom ner på jorden unge man så skall vi talas vid!” när han 1916 kom med sitt första filmmanus?

Svar: Victor Sjöström

Å. En av de filmer som Bergman skrev manus till slog publikrekord, men gick ändå med förlust ekonomiskt, eftersom inspelningen var så påkostad. Vilken film?

Svar: Karl XII

Ä. När Stina och Hjalmar gift sig flyttade paret till Lindesberg, Hjalmar döpte huset efter väderstrecket intill ån. Vad hette villan? Stämde väderstrecket?

Svar: Nordomå, ja norr om Bottenån

Ö. ”Ty varje dag är domens dag för den, som tror på?” Vad?

Svar: ..sagor”

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *